İmplant Tedavisi
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz. Diş implantı cerrahisi, diş köklerini metal, vida benzeri direklerle değiştiren ve hasarlı veya eksik dişlerin yerine gerçek dişlere çok benzeyen ve işlev gören yapay dişler yerleştiren bir cerrahi süreci de içerir. Diş implantı, iyi oturmayan protez veya köprü dişlere hoş bir alternatif sunabilir ve bu nedenle geleneksel köprü gibi yöntemlere göre daha fazla tercih edilir.
İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş implantı, genellikle eksik dişleri yerine koymak veya desteklemek amacıyla kullanılır. Diş implantı, aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
- Tek diş eksikliği: İmplantın yerleştirileceği bölgedeki kemik yeterliyse, implantın üzerine diş kaplaması yapılarak eksik dişin yerine konulması için implant kullanılabilir.
- Tam veya kısmi dişsizlik: Birden fazla dişin eksik olması durumunda, implantlar kullanılarak sabit veya hareketli protezler yapılabilir. Sabit protezler, implantlara vidalanarak sabitlenir ve hareketli protezlere göre daha konforlu ve kullanışlıdır.
- Çene ve yüz defektleri: Çene ve yüz bölgesindeki defektlerin tedavisinde, implantlar kullanılarak estetik görünüm sağlanabilir.
- Erimiş çene kemiği problemi: Diş eksikliği zamanla çene kemiğinde erime meydana getirebilir. Çene kemiği erimişse, implant tedavisi öncesinde kemik grefti yapılması gerekebilir.
- Hareketli protez tercih etmeyen hastalar: İmplant, hareketli protez tercih etmeyen hastalar için ideal bir seçenektir. Hareketli protezlere göre daha konforlu ve kullanışlıdır.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılır. İşlemden önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.
Zirkonyum implantlar, titanyumdan yapılmış implantların direncini artırmak için yapılmış yeni kuşak implantlardır. Özellikle dar çene kemiğinde dayanıklılığı artırmak için kullanılır. Titanyumdan dayanıklılık haricinde farkı yoktur.
Zirkonyum aynı zamanda diş kaplamasında da kullanılmaktadır. Zirkonyum doğal dişe yakın beyazlıktadır ve ışığı yansıtır. Bu nedenle dayanıklılık yanında estetik açıdan da kullanışlıdır. Aşınma yapmaz ve ağızda metal tadı bırakmaz. Zamanla renk değişikliğı oluşmaz. Vücuda zararı yoktur.
İmplant Fiyatları
Uygulanan diş tedavi yöntemlerinden en çok tercih edilen olan implant diş tedavisi hakkında net bir fiyat bilgisi vermek mümkün değil. Diş implantı fiyatları öncelikle uygulanacak implantların markasına, kişinin diş yapısına ve eksik diş sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından implant markaları aynı işleve sahip olsalar da kullanılan hammadde, uzun ömürlülük ve çoğu markanın yurtdışından gelmesi nedenlerinden dolayı implant fiyatları belirlenirken birçok farklılık ortaya çıkabilmektedir. En doğru fiyat bilgisini ve aklınızdaki soruların cevabını uzman diş hekimlerimiz ile görüşerek alabilirsiniz.
İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular
İMPLANT AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Diş implantları, lokal anestezi altında yerleştirilir. Bu nedenle, implant tedavisi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak, işlem sonrasında hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Doktor kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir.
İMPLANT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
İmplant tedavisinde süre, hastanın çene kemiğine ve uygulanacak olan implant sayısına bağlıdır. Tek bir implant için işlem süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Çok sayıda implant yapılması ve ileri cerrahi işlemlerin uygulanması sürenin uzamasında etkilidir.
İMPLANT TEDAVİSİNİN ARDINDAN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
İmplant tedavisinden sonra implantın uzun ömürlü olabilmesi ve başarılı iyileşme görülebilmesi için; implantların üzerine baskı uygulamayın, doktorunuzun önerilerine uyarak ilaçları düzenli şekilde kullanın, ve ağız hijyenine dikkat edin.