Kanal Tedavisi
Dişlerin içerisinde pulpa dokusu bulunuyor. Bu doku dişi besleyen damarları ve değişimleri algılayan sinirleri bulunduruyor. Pulpa dokusunun etkilenmesi ve mikroorganizmalarla kontamine olması sonucunda etkilenen dişlere kanal tedavisi, bir diğer adıyla endodontik tedavi yapmak gerekiyor.
Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi, basitçe dişin sinirlerinin ve kan damarlarının alınması, yani pulpanın çıkarılması ve boş kalan kanalların doldurulması işlemidir. Tedavi için ilk adım olarak dişler uyuşturuluyor. Uyuşturmak için lokal anestezik maddeler kullanılıyor. Bu maddeler, değişmekle beraber yaklaşık 2 saate kadar etki ediyorlar. Böylece tedavi süresince derin hissizlik sağlanmış oluyor. Ardından diş üzerinden bir miktar doku kaldırılıyor ve kanal sistemine erişim sağlanıyor. Çeşitli aletlerle, dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusu çıkarılıp kanallar şekillendiriliyor ve solüsyonlarla temizlenerek artık maddelerden ve bakterilerden arındırılıyor. Biyouyumlu materyallerle hermetik şekilde kanallar doldurulduktan sonra dişin üzerine dolgu ya da protetik resrotasyonlar yapılarak işlem tamamlanıyor.
Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Endodontik tedavi tek seans veya çok seans yapılabiliyor. Dişin mevcut durumu ve diğer etkenler izin verirse dişin kanal tedavisi tek seansta bitirilebilirken, bazı durumlarda kişilerin kliniğe birkaç kez gelmeleri gerekebiliyor. Kanal tedavisinin seans sürelerini etkileyen durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Eğer diş tedaviden önce canlılığını kaybetmemişse yani vital ise, semptom olsun ya da olmasın kanal tedavisi tek seansta bitirilebiliyor.
- Diş canlılığını yitirmiş, yani devital olmuşsa semptom gösterip göstermediğine bakılıyor. Eğer semtomsuz ise tek seansta tedavi tamamlanabiliyor. Semptom gösteriyorsa ilk seans kanal içine bazı iyileştirici ilaçlar konuyor, diğer seans kanal dolumu yapılabiliyor.
- Diş kaynaklı şişlik varsa, iltihap kanallar aracılığıyla ağız içine boşalıyorsa o seans dolum yapılamıyor. Öncelikle iltihaplı sıvının tamamen boşalması gerekiyor. Bu nedenle kanal dolumu diğer seansa ertelenmesi doğru bir tedavi açısından önemli.
- Dişten dişe seans süreleri değişiyor. Kanal sayısı fazla olan dişler daha uzun süreceği için tek seansta bitirilemeyebiliyor. Örneğin büyük azı dişlerinin tedavisi kesici dişlere göre daha uzun sürebiliyor. Kanalların şekli, uzunluğu ve krondaki harabiyetin büyüklüğü de gereken süreyi etkiliyor.
Kanal Tedavisi Dişi Öldürür Mü?
Kanal tedavisi dişi öldürmüyor. Çeşitli mikroorganizmalar artık dişin canlılığını sağlayan dokuyu etkilemeye başlıyor ve kanal tedavisi de bu nedenle dişi ağızda tutmak için yapılıyor. Gereken dişe endodontik tedavi yapılmadığı taktirde hem diş kaybedilebiliyor hem de çevre dokularda daha büyük yıkımların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Ayrıca diş ağrısı hastalar için dayanılmaz bir hale gelebiliyor.
Kanal Tedavisi Mi Diş Çekimi Mi?
Doğru yapılan bir kanal tedavisi, dişin etkilenme düzeyi ve canlı dokuların vereceği cevaba bağlı olarak kanal tedavili dişler uzun yıllar ağızda tutulabiliyor. O nedenle diş hekimleri kurtarılabilecek bir dişi boş yere çekmek istemiyorlar. Diş çekilirse yerine yenisi gelmiyor ancak endodontik tedaviyle dişin ve çevre dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılıkları sağlanıyor.
Kanal Tedavisi Yerine Dolgu Olmaz Mı?
Endodontik tedavi dişi koruyabilmek için düşünülen son çare olarak karşımıza çıkıyor. Dolgu, pulpa dokusu etkilenmemiş dişler için yapılabiliyor ancak belli bir seviyeden sonra kanal tedavisinin yapılması şart oluyor.
Kanal Tedavisi Ağrıyan Dişe Mi Yapılır?
Tedavi, yalnızca ağrıyan dişleye uygulanmıyor ancak hastaların kliniğe en sık başvurma nedeni ağrı nedeniyle oluyor. Semptom göstermeyen dişlerin de çeşitli nedenler sonucunda pulpaları etkilenebiliyor. Bu nedenlere çürüğün ilerleyerek pulpa dokusuna ulaşması, travma sonucu dişin beslenmesinin bozulması, sebebi bilinmeyen şekilde dişlerin canlılığını yitirmesi gibi durumlar örnek verilebiliyor.